Spring naar de inhoud
Home » Postulant – Jonker

Postulant – Jonker

De weg van geïnteresseerd persoon tot en met jonkering is een belangrijke reis voor degenen die de roeping voelen om Tempelier te worden. Het is een proces van groei, toewijding en oefening dat deze mensen doorlopen om volwaardige ridders of dames te worden binnen de Orde.

Van geïnteresseerde gaat men, bij bevestiging dat men tempelier wil worden, over naar postulant. De postulering is de eerste stap in dit proces. Het is een periode van proeftijd waarin de kandidaten hun geschiktheid en toewijding aan de Tempeliersorde kunnen tonen. Tijdens de postulering worden ze onderworpen aan verschillende beoordelingen, zowel mentaal als spiritueel. De ooit geprezen gevechtstechnieken zijn vervangen door gebruik van het woord en media. Ze leren de basisprincipes en waarden van de Orde en worden geïntroduceerd in de levensstijl die van hen wordt verwacht. Volgende stap is de benoeming tot Novice.

Volgens de geschiedenis : enkel geldig voor mannen…

Na het succesvol voltooien van de postulering werden de kandidaten ingewijd als novicen. Als novicen begonnen ze aan een intensieve training en vorming onder begeleiding van ervaren ridders. Ze werden ondergedompeld in de rijke geschiedenis en tradities van de Tempeliers en leerden de geheimen van de Orde kennen. Gedurende deze periode werden de novicen getraind in gevechtstechnieken, strategieën en tactieken. Ze ontwikkelden vaardigheden op het gebied van paardrijden, zwaardvechten en boogschieten, waardoor ze klaar waren om deel te nemen aan de militaire operaties van de Orde.

Na een grondige beoordeling van hun vorderingen en toewijding, konden de novicen worden bevorderd tot de rang van schildknaap. Als schildknapen dienden ze als assistenten van de ervaren ridders en deden ze praktijkervaring op in het veld. Ze werkten zij aan zij met hun mentoren en leerden van hun wijsheid en ervaring. Na een periode van verdere training en groei, werden de schildknapen uiteindelijk op de plechtige ceremonie van de jonkering tot volwaardige ridders geslagen. Dit was een belangrijk moment waarop ze officieel de gelofte van trouw aflegden aan de Tempeliersorde en zichzelf toewijdden aan de bescherming van de christelijke waarden en het verdedigen van de zwakken.

Tegenwoordig, nu, in onze tijd :

De toenmalige Novicen en Schildknapen zijn niet meer van de moderne tijd. Na het succesvol voltooien van de postulering worden de kandidaten, mannen en vrouwen, ingewijd als novicen. Als novicen beginnen ze aan een training en vorming onder begeleiding van ervaren ridders peter en/of meter. Ze worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis en tradities van de Tempeliers en leren zo de Orde kennen. Wederom krijgt men de vraag of ze hun weg willen verder zetten tot het worden van Tempelier. De volgende en laatste stap voor de riddering is jonkering.

Jonkering worden is de uitdaging tot Tempelier. Men staat rotsvast achter zijn beslissing. NU begint men aan de voorbereiding tot ridder of dame. Kledij wordt aangeschaft. Einde der vorming van alle lessen en gesprekken komen aan bod bij de laatste testen tot definitieve aanvaarding in de orde.

De jonkering markeert het einde van hun vorming en het begin van hun dienst als ridders en/of dames binnen de Orde. Ze worden verwelkomd de uiteindelijke Riddering, in de broeder-/zusterschap van de Tempeliers en worden nu volledig betrokken bij de missie en activiteiten van de Orde.

De reis van postulering tot jonkering is een zorgvuldig proces dat ervoor zorgt dat alleen diegenen die echt toegewijd zijn aan de Tempelierswaarden en levensstijl worden toegelaten tot de rangen van de Orde. Het is een pad van toewijding, discipline en vastberadenheid dat de aspirant-leden vormen tot dappere ridders en/of dames die bereid zijn om tijd te geven voor de zaak waarin ze geloven.