Spring naar de inhoud
Home » Jeruzalemkruis van de Tempeliers ?

Jeruzalemkruis van de Tempeliers ?

  • robin 

Het Jeruzalemkruis, ook wel bekend als het Vijfvoudige Kruis, is een krachtig en historisch symbool dat nauw verbonden is met de kruisvaarders en de Koninklijke Familie van Jeruzalem, de connectie met de Tempeliers is dat de Tempeliers alom bij de kruistochten betrokken waren. Dit unieke kruis, bestaande uit een groot centraal kruis omringd door vier kleinere kruisen, heeft diepe religieuze en culturele betekenissen.

Het Jeruzalemkruis bestaat uit een groot centraal kruis met vier kleinere kruisen in elk van de hoeken. Dit ontwerp wordt soms geïnterpreteerd als de vijf wonden van Christus of als de vier windrichtingen met het centrale kruis dat Jeruzalem symboliseert als het centrum van de wereld. Het kruis is een visuele vertegenwoordiging van de wereldwijde verspreiding van het christendom.


Om verder te kunnen lezen moet u lid zijn van TGDV

De Orde van de Tempeliers speelde wel een cruciale rol in de verdediging van het Heilige Land en in de bescherming van christelijke pelgrims. De Tempeliers werden beroemd om hun moed en hun strikte monastieke discipline. Het Jerusalemkruis werd een herkenbaar symbool van de kruisvaarders waar Tempeliers bij betrokken zijn door hun missie en idealen. Ondanks hun uiteindelijke ontbinding in 1312, blijft de nalatenschap van de Tempeliers voortleven.

Vandaag de dag wordt het Jeruzalemkruis nog steeds gebruikt door verschillende christelijke organisaties en ridderorden. Het blijft een krachtig symbool van geloof, bescherming, en toewijding. Veel mensen dragen het kruis als sieraad of tatoeage om hun persoonlijke verbinding met het christendom en zijn waarden te uiten.