Spring naar de inhoud
Home » De Slag bij La Forbie (1244): Het begin van het einde voor de kruisvaarders

De Slag bij La Forbie (1244): Het begin van het einde voor de kruisvaarders

De Slag bij La Forbie was een cruciale veldslag in het jaar 1244 die het lot van de kruisvaarders in het Heilige Land voorgoed zou veranderen. In de vlakten nabij het dorp La Forbie, ten noordoosten van Gaza, stonden Tempeliers, Hospitaalridders, en andere kruisvaarders tegenover een vernietigende alliantie van Khwarazmiden en Egyptische troepen. De gevolgen waren rampzalig — en vormden de directe aanleiding voor de Zevende Kruistocht.


Wat ging vooraf aan de Slag bij La Forbie?

In juli 1244 werd Jeruzalem veroverd door de Khwarazmiden, een uit hun thuisland verdreven Turks volk, dat met brute kracht en meedogenloosheid de stad innam. De christelijke bevolking werd afgeslacht of verjaagd. Deze schokkende gebeurtenis dwong de resterende kruisvaarders in het gebied tot actie.

Een bondgenootschap werd gevormd tussen het Koningrijk Jeruzalem, de militaire ridderordes (waaronder de Tempeliers en Hospitaalridders), en islamitische troepen uit Damascus en Homs. Samen wilden zij de dreiging van de Khwarazmiden een halt toeroepen.


De veldslag: Tempeliers tegen de Khwarazmiden

Op 17 oktober 1244 botsten de legers op elkaar in de Slag bij La Forbie. De christelijke troepen, onder leiding van Walter IV van Brienne, kozen ervoor de strijd in open veld aan te gaan in plaats van zich defensief op te stellen.

Wat volgde was een verpletterende nederlaag. De Khwarazmiden en Egyptische mamelukken overrompelden het geallieerde leger. De kruisvaarders vochten dapper, maar werden volledig omsingeld en afgeslacht. Duizenden strijders vonden de dood, waaronder het merendeel van de Tempeliers en andere ridderorden. Slechts enkelen konden ontsnappen.


Gevolgen van de Slag bij La Forbie

De Slag bij La Forbie betekende het definitieve militaire failliet van de kruisvaarders in het Heilige Land. Jeruzalem, reeds verloren in juli, was nu ook onhoudbaar op lange termijn. De eens zo machtige christelijke aanwezigheid in de regio stortte in.

Deze dramatische gebeurtenis bracht schokgolven teweeg in Europa. De Zevende Kruistocht werd geboren uit deze nederlaag, onder aanvoering van Lodewijk IX van Frankrijk, later bekend als Sint Lodewijk.


Waarom was de Slag bij La Forbie zo belangrijk?

De Slag bij La Forbie was meer dan een militaire nederlaag — het was een symbolisch keerpunt. De hoop op een blijvende christelijke aanwezigheid in het Heilige Land werd vrijwel volledig weggevaagd. Historici beschouwen deze veldslag als een van de meest beslissende momenten in de geschiedenis van de kruistochten.

Het is dan ook geen toeval dat de Zevende Kruistocht, gericht op het heroveren van strategische posities, vrijwel onmiddellijk volgde.


Meer weten over de Zevende Kruistocht?

➡️ Lees hier verder over de Zevende Kruistocht en het leiderschap van Lodewijk IX.


Bronnen